Вчені навчилися вирощувати алмази за 15 хвилин

Хіміки з Інституту фундаментальних наук у Південній Кореї використали новий метод створення алмазів.

У чому полягає новий метод та яка від нього користь, розповідає nature.com.

У чому полягає метод?

Новий метод полягає у синтезі алмазів при нормальному атмосферному тиску й без стартового каменя. Вказується, що новий винахід може полегшити вирощування дорогоцінного каміння в лабораторії.

У підсумку, виготовлення алмазів стане дешевшим та займатиме менше часу. Прогнозується, що таким чином алмази будуть масово виготовлятися.

Відомо, що природні алмази формуються в мантії Землі. Цей процес відбувається під величезним тиском у кілька гігапаскалів, а також температурою, що перевищує 1500 градусів за Цельсієм. Подібні умови використовуються в методі для синтезу 99% всіх штучно створених алмазів.

Але високі тиски та температури важко створювати й підтримувати. Крім того, від залучених компонентів залежить й розмір алмазів. Найбільший з яких становить близько кубічного сантиметра або розміром з ягоду чорниці.

Однак, для виробництва навіть цих крихітних дорогоцінних каменів HPHT потребує досить багато часу — тиждень або два.

Новий метод розроблявся під керівництвом Родні Руоффа, фізико-хіміка з Інституту фундаментальних наук у Південній Кореї й на це пішло чимало часу. Вчений зізнався, що понад 10 років думав про нові способи вирощування алмазів.

Дослідники з’ясували, що суміш галію-нікелю-заліза — в поєднанні з дрібкою кремнію — є оптимальною для каталізації росту алмазів. Команда всього за 15 хвилин змогла створити алмаз.

Але якщо у цьому процесі не бере участі кремній, алмази не можуть утворитися. Дослідники вважають, що він може виступати в ролі затравки для вуглецю, який кристалізується навколо.

Вказується, що новий метод поки що недосконалий. Найбільша проблема у тому, що вирощені алмази виходять маленькими по розміру. Тому, науковці, скоріше за все, продовжать дослідження, щоб алмази виходили більшими за розміром.

Устимович Ліна

Устимович Ліна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *