Продукти із високим ступенем обробки шкодять здоров’ю мозку. Саме такі результати досліджень вчених, пише Medscape.
Харчування з високим вмістом продуктів з високим ступенем переробки (ПВСП) підвищує ризик зниження когнітивних здібностей та інсульту. В свою чергу, дієта, багата необробленими або мінімально обробленими продуктами допомагає знизити ризики проблем зі здоров’ям.
Як оброблені продукти псують здоров’я
У продуктах з високим вмістом цукру, жиру і солі низький вміст білка і клітковини, необхідних організму. Мова йде про безалкогольні напої, чіпси тощо.
Науковий аналіз пов’язує високе споживання ПВСП з проблемами зі здоров’ям.
Зв’язок між ПВСП та пошкодженням мозку і інсультом
Підвищення харчування ПВСП на 10% пов’язане з можливим розвитком ризику когнітивних порушень на 16% і інсульту на 8%.
А от необроблені продукти в раціоні знижують розвиток порушення розумових функцій на 12% і інсульту на 9%.